Jorn Luka

Jorn Luka

mei 06, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Als we iets van de geschiedenis hebben geleerd is dat we niet leren van de geschiedenis

Gisteren was het 5 mei, Bevrijdingsdag. Ik heb een tijd nagedacht of ik er wel iets over wilde schrijven maar na een hoop berichten in de (main stream) media en op de sociale media waar mensen beweren heb ik toch besloten er iets over op te schrijven.

Veel mensen zijn de mening toebedeeld dat je nooit de huidige tijd met de Tweede Wereld Oorlog mag vergelijken, want “er vallen toch geen bommen” of, “er loopt toch geen leger over straat”. Maar omdat er geen bommen vallen of geen leger over straat loopt betekent dat nog niet dat je niet mag vergelijken. Vergelijken is denk ik juist heel verstandig want zou je van een situatie kunnen leren. En met vergelijken stel je het nog niet gelijk.

Het feit dat er geen bommen vallen en (nog) geen leger op straat loopt betekent in mijn ogen niet dat het niet vergelen mag worden met de Tweede Wereld Oorlog. Ook de Tweede Wereld Oorlog begon rustig en langzaam slopen er steeds gekkere dingen en trok de macht meer macht naar zich toe. Pas daarna werd er echt geweld toegepast. 

Dat iemand zich nu nog vrij voelt is natuurlijk heel fijn, maar er zijn heel veel mensen die dat anders zien. Denk aan alle ondernemers die op het randje van faillissement staan. Alle mensen die depressief zijn geworden. De nabestaanden van de mensen die zelfmoord hebben gepleegd door de maatregelen. De mensen die zijn opgepakt of ik elkaar zijn geslagen omdat ze vreedzaam wilden protesteren.De miljoenen en miljoenen mensen extra wereldwijd die te maken hebben en/of sterven door honger. Oude mensen die maanden opgesloten hebben gezeten zonder hun familie te kunnen zien en ga zo maar door.

Sinds de Tweede Wereld Oorlog is er geen moment geweest dat regeringen van Westerse landen zoveel macht hebben gegrepen met absurde totalitaire wetten en regels om vrijheden van burgers te ontnemen. Zoals ik al eerder heb gezegd is de Tweede Wereld oorlog ook langzaam begonnen met het langzaam naar zich toe trekken van macht door de op dat moment zittende macht. 

Als we iets van de geschiedenis hebben geleerd is dat we niet leren van de geschiedenis. Dus laten we a.u.b. wel zoveel mogelijk vergelijken. 

Deel dit artikel:

Reacties (4)

  • Ja heel terecht stuk heb je geschreven. Mijn ervaring is ook, als nazi duitsland noemt, in dertiger haren voor de oorlog dus, reageren mensen al accuut erg kwaad. Ook als je hongersdoden in derde wereld noemt agv onze lockdown, reageren mensen woedend (echt woedend!). En waag het al helemaal niet te zeggen dat we al lang geen democratie meer hebben. Nou is mijn mening op tactische manier brengen ook niet mijn sterkste punt. Aan de andere kant, waarom moeten kritische meningen altijd met alle tact gebracht worden terwijl de voorgeschreven meningen gewoon bot gesteld mogen worden. Het maakt praten met elkaar erg moeilijk, en dat brengt ook die diepe kloof in samenleving.

  • Mooi artikel en inderdaad laten we het niet normaal vinden. En blijven strijden voor vrijheid. Zonder een testsamenleving een zonder vaccinatie paspoort. Zonder 1,5 meter. Met kunst, muziek en alles wat ons leven verrijkt. Absurd dat er vandaag in de Kamer gesproken wordt over geld voor een test en niet over het feit dat het belachelijk is, dat je zou moeten bewijzen dat je gezond bent. Ga zo door Jorn!

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!