Jorn Luka

Jorn Luka

mei 06, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Als we iets van de geschiedenis hebben geleerd is dat we niet leren van de geschiedenis

Gisteren was het 5 mei, Bevrijdingsdag. Ik heb een tijd nagedacht of ik er wel iets over wilde schrijven maar na een hoop berichten in de (main stream) media en op de sociale media waar mensen beweren heb ik toch besloten er iets over op te schrijven.

Veel mensen zijn de mening toebedeeld dat je nooit de huidige tijd met de Tweede Wereld Oorlog mag vergelijken, want “er vallen toch geen bommen” of, “er loopt toch geen leger over straat”. Maar omdat er geen bommen vallen of geen leger over straat loopt betekent dat nog niet dat je niet mag vergelijken. Vergelijken is denk ik juist heel verstandig want zou je van een situatie kunnen leren. En met vergelijken stel je het nog niet gelijk.

Het feit dat er geen bommen vallen en (nog) geen leger op straat loopt betekent in mijn ogen niet dat het niet vergelen mag worden met de Tweede Wereld Oorlog. Ook de Tweede Wereld Oorlog begon rustig en langzaam slopen er steeds gekkere dingen en trok de macht meer macht naar zich toe. Pas daarna werd er echt geweld toegepast. 

Dat iemand zich nu nog vrij voelt is natuurlijk heel fijn, maar er zijn heel veel mensen die dat anders zien. Denk aan alle ondernemers die op het randje van faillissement staan. Alle mensen die depressief zijn geworden. De nabestaanden van de mensen die zelfmoord hebben gepleegd door de maatregelen. De mensen die zijn opgepakt of ik elkaar zijn geslagen omdat ze vreedzaam wilden protesteren.De miljoenen en miljoenen mensen extra wereldwijd die te maken hebben en/of sterven door honger. Oude mensen die maanden opgesloten hebben gezeten zonder hun familie te kunnen zien en ga zo maar door.

Sinds de Tweede Wereld Oorlog is er geen moment geweest dat regeringen van Westerse landen zoveel macht hebben gegrepen met absurde totalitaire wetten en regels om vrijheden van burgers te ontnemen. Zoals ik al eerder heb gezegd is de Tweede Wereld oorlog ook langzaam begonnen met het langzaam naar zich toe trekken van macht door de op dat moment zittende macht. 

Als we iets van de geschiedenis hebben geleerd is dat we niet leren van de geschiedenis. Dus laten we a.u.b. wel zoveel mogelijk vergelijken. 

Deel dit artikel:
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Doneer

Wil jij de movement laten groeien en meehelpen aan de wereld een mooiere plek te maken?
Steun me dan door een (periodieke) donatie te doen. Samen zorgen we voor een voor ons betere wereld!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!
4
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x