Jorn Luka

Jorn Luka

februari 20, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

De (in)directe vaccinatieplicht, fantasie of werkelijkheid?

Deze week kwamen er berichten uit zowel Indonesië als Israël naar buiten dat beide landen beginnen met het instellen van een directe, dan wel indirecte vaccinatieplicht. Daarmee komen we weer een stap dichterbij een scenario waar al maanden voor gewaarschuwd wordt. 

Indonesië stelt een vaccinatieplicht in. Dit omdat de bereidheid tot het nemen van een vaccin in het land erg laag is. De straf op het niet nemen van een vaccin is 300EU. Voor ons een bedrag wat lijkt mee te vallen, voor de gemiddelde Indonesiër toch al gauw een maandsalaris. Ook kunnen ze geen gebruik meer maken van de “sociale hulp” van de overheid. Iets waar veel Indonesiërs gebruik van moeten maken door het platleggen van de economie door de overheid. 

In Israël, het land wat vooroploopt in aantal gevaccineerden per hoofd van de bevolking, worden mensen die geen vaccinatiebewijs kunnen tonen geweigerd bij verschillende ondernemingen en instellingen. Ironisch dat uitgerekend Israël als eerste land begint met het uitsluiten van een deel van de bevolking. Dit uitsluiten gebeurt nu in met name grote afgesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen zoals grote winkelcentra. Maar ook bijvoorbeeld sportscholen, evenementen en hotels zijn enkel nog toegankelijk met een vaccinatiebewijs. Daarbij heeft de regering van Israël al met Griekenland en Cyprus afspraken gemaakt dat enkel nog mensen met een vaccinatiebewijs kunnen reizen tussen de drie landen.

Een feit om mee rekening te houden is dat Israël een voorloper is in het instellen van maatregelen. Praktisch alles wat zij instellen wordt in landen in West-Europa niet veel later ook ingevoerd. Daarbij zijn er inmiddels een hoop tekenen dat wij in Nederland ook op een indirecte vaccinatieplicht afstevenen. 

Zo heeft de gezondheidsraad onlangs een advies aangaande de vaccinatieplicht naar buiten gebracht. Hierin geven zij aan dat winkels, bedrijven, horeca en andere private partijen bezoekers straks mogen vragen om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn.

Ook is er in oktober een protocol van de VVEM (de brancheorganisatie van de evenementen) naar buiten gekomen waarin een stappenplan omschreven staat om evenementen weer te gaan laten draaien. Hier staat een pre en post-vaccinatiefase beschreven. De pre-vaccinatiefase houdt in dat bezoekers een negatieve testuitslag moeten kunnen tonen om toegang te krijgen tot het evenement. De post-vaccinatiefase houdt in dat bezoekers enkel nog toegang krijgen tot een evenement na het tonen van een vaccinatiebewijs. 

Zo komen we steeds dichterbij een scenario waar al maanden voor gewaarschuwd wordt. Een scenario wat overigens ook al maanden wordt weggezet als complottheorie. De (in)directe vaccinatieplicht ís geen complottheorie of iets wat ze alleen in landen als China doen, maar het is, als we niet uitkijken, een onderdeel van een dystopische Nederlandse samenleving waar mensen uitsluiten behoort tot de orde van de dag. Een toekomst die niet lang op zich zal laten wachten.  

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!