Jorn Luka

Jorn Luka

februari 24, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

De zoethoudende versoepelingen

Op dinsdag 23-02-2021 heeft het demissionair kabinet middels een persconferentie versoepelingen. Wat houden deze versoepelingen nou precies in? En kun je het wel versoepelingen noemen of zijn het louter zoethoudertjes voor een volk wat behoorlijk klaar is met de coronamaatregelen? 

Tegenwoordig sla ik de persconferenties doorgaans over, maar naar die van gisteren was ik toch erg benieuwd. Zo werd een aantal dagen van tevoren duidelijk dat het demissionair kabinet versoepelingen zou gaan aankondigen. Iets wat overigens geheel in lijn der verwachting lag, gezien de Tweede Kamerverkiezingen die gehouden worden op 17 maart. Vlak voor de verkiezingen kunnen Rutte en co. immers beter met positief dan negatief nieuws naar buiten treden. Nog even daargelaten of deze verkiezingen wel echt zullen gaan plaatsvinden, of ze “uit naam van de volksgezondheid” zullen worden uitgesteld. 

Laten we beginnen met de verantwoording voor het verlengen van de maatregelen. Als er versoepelingen worden aangekondigd zou je namelijk haast vergeten dat er überhaupt een verantwoording voor het verlengen van maatregelen nodig is. 

De verantwoording die dit kabinet geeft bestaat uit een drietal argumenten. Beginnend met de ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Ik vraag me af of hen zelf iets gevraagd is. Daarnaast uiteraard good old druk op de gezondheidszorg. Bijzonder te noemen, er liggen op dit moment namelijk 561 mensen op de IC met een positieve RT-PCR-testuitslag. Dit is ongeveer de helft van de totale capaciteit. En tot slot komt hier nog een nieuw populair argument bij, namelijk “de Britse variant”. Pierre Capel gaf onlangs aan dat er inmiddels vele honderden mutaties zijn van alleen al de Britse variant, dus dat het spreken van “de Britse variant” ronduit schandalig is. Verder zou deze mutant sneller muteren. Iets wat bij mutaties doorgaans altijd het geval is, maar met het toenemen van de besmettelijkheid neemt de dodelijkheid af. Over de dodelijkheid (mortaliteit) van het virus en de mutaties hebben we het gek genoeg nooit meer.

Dan de maatregelen en de versoepelingen. Ik wil graag beginnen met de avondklok. Deze draconische oorlogsmaatregel waar nog geen enkel bewijs van gepresenteerd is dat het zou helpen bij het tegengaan van de verspreiding van een virus zou, zo werd beloofd bij het instellen, de eerste maatregel zijn die weer zou verdwijnen. Hier blijkt dus niets van waar te zijn want de avondklok wordt gewoon verlengd. 

De scholen kennen ook wat versoepelingen. Zo mogen kinderen nu tenminste 1 dag in de week naar school. Uiteraard wel met een mondkapje op en moeten de kinderen in quarantaine als een docent waar ze te lang bij in de buurt zijn geweest positief is getest op covid-19.

De grootste versoepeling vindt plaats bij de contactberoepen. Zo mogen bijvoorbeeld de kappers, tattooshops en rijscholen weer aan de slag. Wederom met de verplichting op het dragen van een mondkapje. Het mondkapje waar overigens meerdere peer reviewed studies (https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4586/rr-6) over verschenen zijn die aantonen dat de mondkapjes weinig tot geen nut hebben in het tegengaan tegen de verspreiding van een virus. 

Dan de buitensporten. En hier komen we wat bij betreft echt aan bij de absurditeit van de persconferentie en de versoepelingen. Teamsporten mogen weer plaatsvinden. Wel buiten en enkel voor mensen jonger dan 27 jaar. Dit is ironisch te noemen, want afgelopen week is het plan van herstel-nl compleet afgemaakt door de politiek en de media. Mensen uitsluiten is immers echt not done. Nu doet dit kabinet precies dat.

Tot slot mogen de winkels weer open. Wel mogen enkel mensen toegelaten die tenminste 4 uur van tevoren hebben gereserveerd en mogen er niet meer dan 2 mensen tegelijk per verdieping binnen zijn. Nu lijkt het me vanzelfsprekend dat de ondernemers hier niet mee geholpen zijn. Daarmee stevent het MKB nog minimaal net zo hard op faillissement dan het voor de versoepelingen deed.

Concluderend kun je stellen dat de versoepelingen niets meer zijn dan zoethoudertjes richting de verkiezingen en een poging het volk weer in het gareel te krijgen. Afgelopen weekenden werd namelijk duidelijk dat het draagvlak voor de maatregelen een stuk kleiner is dan de politiek en de media ons doet laten geloven. Daarbij vind ik dat het woord versoepelingen ontzettend ongepast is. Een fractie van je afgenomen grondrechten terugkrijgen is geen versoepeling, het is nog steeds een ordinaire beroving van je vrijheid.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!