Jorn Luka

Jorn Luka

februari 18, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Herstel-NL deugt het wel?

Op 17 februari jl. kwam een nieuw initiatief online genaamd Herstel-NL. Dit initiatief is opgericht door o.a. Barbera Baarsma (econoom), Coen Teulings (oud-directeur CPB), en Evelien Peeters (internist en oprichter Artsen Covid Collectief). Samen hebben zij een plan geschreven “om Nederland met beter beleid uit de coronacrisis te halen”.

Dit plan heeft aardig wat stof doen opwaaien. Op social media kan je niet om het initiatief heen. Ontzettend veel mensen reageren enthousiast. Het is een plan geschreven door zeer respectabele, bekende, kundige professionals, daar kan zelfs de mainstream media niet omheen. Eindelijk! Toch kwamen er snel ook negatieve geluiden. Eerst uit de hoek van de mensen die het huidige beleid ondersteunen, maar later ook door de mensen die tegen het huidige gekozen overheidsbeleid ageren. 

De kritiek vanuit de laatstgenoemde groep komt met name omdat in het plan zaken als testen en vaccineren niet compleet zijn uitgesloten. Zo staat er bijvoorbeeld dat uiterlijk 1 maart weer open kan omdat de meest vatbaren dan zijn gevaccineerd. Ook staat dat massaal testen een uitzondering moet blijven – het is daarmee dus niet compleet uitgesloten. Barbara Baarsma wordt gewantrouwd door haar banden met D66 en belangen in CO2-reductie, en Coen Teulings is een “agenda contributer” bij het World Economic Forum. Reden genoeg om de wenkbrauwen te doen fronzen. 

Ik begrijp dus de kritiek. Maar ik denk dat het superbelangrijk is dat we niet uit het oog verliezen dat dit soort initiatieven het meeste impact hebben als het draagvlak zo groot mogelijk is. Hoe groter namelijk het draagvlak voor een initiatief met een oplossing die haaks staat op de koers van de overheid, des te steviger de kritiek tégen dat beleid. Dit plan is in mijn ogen dan ook zo opgesteld, dat het voor zo veel mogelijk mensen comfortabel voelt zichzelf kenbaar te maken als sympathisant van het plan. Let wel, we hebben nog geen schimp gezien van de kracht van de massa. Als een grote groep gelooft dat er een route is om uit deze houtgreep te komen, zal er door diezelfde groep met een andere blik gekeken worden naar de (afwijkende) keuzes die de overheid vervolgens maakt. 

Voor de goede orde, het voorstel van Herstel-NL gaat mijns inziens er niet voor zorgen dat we uit deze “crisis” komen. Wel gaat het (zoals je nu merkt) de discussie op een positieve manier aanwakkeren. Oók onder een groep die zich misschien tot nu toe achter het beleid heeft geschaard. En dat is in mijn ogen de kracht van dit plan: je kunt er niet omheen, ook al ben je een voorstander van dit beleid of geloof je in de kundigheid van het kabinet. 

In tijden van censuur en enorm veel eenzijdige informatie in de media en de politiek is het enorm lastig om te weten wat wel en niet klopt en is een argwanende houding begrijpelijk. Zeker als dit soort plannen ook in de mainstream media worden behandeld. Maar tegelijkertijd denk ik dat we ervoor moeten waken dat we onszelf hierin niet verliezen. En dat we daardoor initiatieven elimineren omdat we niet in staat zijn de kracht van tact te (h)erkennen. Of omdat we tegen beter weten in al onze hoop vestigen op een initiatief dat ons zou moeten gaan redden van de ondergang, en we het daarom snoeihard veroordelen als we daar vervolgens niet volledig op vertrouwen. Want niemand gaat ons redden. Ook Herstel-NL niet. De redding ligt namelijk bij ons. Bij de massa. 

Om de stuwende kracht van het initiatief te omarmen, hoef je niet achter de letterlijke tekst van de aangedragen oplossing te staan. Een initiatief gericht op een exit-strategie is wat mij betreft briljant ingestoken. Want iedereen, maar dan ook iedereen wil dat dit afgelopen is. En dit plan laat mensen ruiken aan de vrijheid. Ik hoop van harte dat het mensen verwart. Want verwarring verruimt de blik, en wie twijfelt is geneigd te bewegen. En dat hebben we hard nodig.    

Deel dit artikel:

Reactie

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!