Jorn Luka

Jorn Luka

maart 04, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Is het een plan?

De discussie in het coronadebat is losgebarsten met steeds meer en meer mensen die het oneens zijn met het gevoerde beleid. Dat is goed nieuws. Helaas zijn er nog steeds een hoop onderwerpen die niet, of te weinig aan bod komen. In dat kader ben ik van mening dat het goed is het gesprek eens echt open te breken over bepaalde thema’s die we de hele tijd mijden, maar in mijn ogen een aanzienlijk aandeel hebben in onze huidige problematiek. Hoe zit het met alle wereldproblemen waar we ons allemaal zo zorgen om maken? En hoe zit het met de organisaties die zich met deze problemen bezighouden? 

We beginnen in 1968, het jaar dat de Club of Rome is opgericht. Een stichting opgericht door een groep invloedrijke mensen en wetenschappers om, in hun woorden, hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld voor het voetlicht te brengen. Een van de oprichters is David Rockefeller, behorend tot de Rockefeller familie. Zij zijn de eerste miljardairs familie van de wereld en rijk geworden door 90% van alle Amerikaanse olieraffinaderijen te bezitten in het begin van de 20ste eeuw. En omdat je van olie ook zo lekker chemicaliën maakt ook een van de stichters van de farmaceutische industrie. Overbevolking staat hoog op de agenda van deze club.

In 1972 schreef the Club of Rome een rapport genaamd “the limits of growth” waarin gesteld werd dat de wereld te kampen heeft met overbevolking (waar is het bewijs?). Dit zorgt volgens hen uiteindelijk weer problemen zoals bijvoorbeeld klimaatverandering. Een paar maanden na het verschijnen van dit boek startten de Verenigde Naties met hun “Environment Programme”.

In 1992 werd “agenda 21” gepresenteerd op een conferentie van de Verenigde Naties in Rio de Janeiro. Een agenda die verpakt wordt als een globaal plan om klimaatverandering tegen te gaan in de 21ste eeuw. Dit plan is door 178 landen ondertekend waaronder Nederland en België.

Uit agenda 21 is weer agenda 2030 komen rollen en is door 193 lidstaten getekend. Goed om te weten dat we momenteel in totaal wereldwijd 196 landen tellen. Agenda 2030 is gegoten in 17 zogeheten “sustainable development goals” en zoals de titel al doet vermoeden is de deadline voor het behalen van deze doelen het jaar 2030. Het blijft redelijk vaag hoe de doelen precies behaald dienen te worden en wat de daarvan consequenties precies gaan zijn. Buzzwords als klimaat, educatie, gendergelijkheid en armoede passeren vaker de revue. Ogenschijnlijk mooie doelen. Maar wat houden deze doelen nou precies in? En wat willen ze hier nou precies mee? Zijn de oplossingen die er geboden wel daadwerkelijk de oplossingen voor deze problemen?  Had een deel van deze problemen niet al veel eerder op een andere manier kunnen worden opgelost? En zijn sommige van deze problemen nou daadwerkelijk wel echte problemen?

Wereldwijd zijn er ontzettend veel bedrijven en organisaties die deze doelen ondersteunen, maar ook actief nastreven en agenderen. Zo ook door The World Economic Forum. De organisatie geleid door Klaus Schwaab organiseert jaarlijks een bijeenkomst in Davos waar alle wereldleiders, CEO’s van grote bedrijven, acteurs en invloedrijke mensen met elkaar in gesprek gaan over “global issues”. 

De 50ste editie van de jaarlijkse bijeenkomst gehouden in juni 2020 met als thema The Great Reset. Onder andere Prince Charles, Kristina Georgieva (directeur van het IMF), Klaus Schwaab zelf en Antonio Guterres, (de Secretaris Generaal van, jawel, de Verenigde Naties), spraken hier over dat de “pandemie” de perfecte gelegenheid biedt om de wereld duurzamer te maken en daarmee sneller de agenda 2030 doelen te bereiken. Of zoals Schwaab het zegt: “We must not miss the unique window of upportunity, we need a great reset”. Dit was dus 3 maanden na de eerste positieve covid-19 RT-PCR-test in Europa was afgenomen, praktisch alle bedrijven op last van de overheid moesten sluiten en zonder dat we ook maar enig idee hadden hoe lang dit alles zou duren.

Zoals jullie zien wordt er alles aan gedaan om de gemaakte plannen zo snel en hard mogelijk top down door te duwen. Waarom worden wij niet ingelicht over deze plannen? En waarom nemen er mensen die niet door onze gekozen zijn besluiten over deze wereldwijde plannen? En waarom wordt hier nooit open over gesproken? Tijd om het gesprek open te breken. 


Dit is het eerste artikel in het thema is het een plan?. Ik maak hier ook video’s over op mijn instagram. In dit artikel heb ik getracht globaal de belangrijke organisaties en hun doelen bloot te leggen. Komende tijd zal ik meer inzoomen op de organisaties, hun doelen en hoe ze die denken te gaan bereiken.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!