Jorn Luka

Jorn Luka

april 02, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Minister-president Kaag speelt hoofdrol Haags toneelspel

De afgelopen dagen staat één thema centraal in de poppenkast die wij politiek Den Haag noemen, namelijk de functie van Pieter Omtzigt. De kranten en talkshows hebben het over niets anders, dagenlange debatten en op de sociale media kun je er niet omheen. Belangrijk onderwerp dus zou je denken. Maar is de functie van Omtzigt wel echt dat belangrijke onderwerp? Of dient het doel voor een compleet andere agenda? 

Ollongren

Op donderdag 25-03-2021 liep de net tot verkenner benoemde Kajsa Ollongren (D66) op het binnenhof met onder haar arm een stapel notities. Op deze notities die ze ‘per ongeluk’ aan de pers liet zien waren de woorden “Positie Omtzigt, functie elders” geschreven. Overigens zou ze deze notities bij zich dragen omdat de demissionair minister positief op Corona zou zijn getest. 

Kajsa Ollongren met de befaamde notitie

Media

Wat hierop volgde was een stortvloed aan berichten in de media. Hoe kon Ollongren zo dom zijn geweest? Wat zouden ze exact bedoelen met “functie elders”? Wat vindt Omtzigt ervan? Wist Rutte ervan? Er werden dus enorm veel vragen gesteld, maar opvallend was dat geen enkele journalist zich afvroeg of ze dit wellicht wel eens bewust had kunnen doen.

Verkenners

Na alle media-aandacht besloten Ollongren en haar collega Annemarie Jorritsma (VVD) om te stoppen met hun rol als verkenner. Volgens nu.nl kunnen ze naar eigen zeggen hun werk na deze “blunder” niet meer “onbevangen en onbevooroordeeld voortzetten”. In de tussentijd is er nog geen journalist geweest die onderzoek heeft gedaan of er nog iets anders achter deze “blunder” kan zitten. Een ongelooflijk feit, niets gaat namelijk per ongeluk in de politiek. Dat zou zelfs de meest onervaren stagiaire bij een propaganda medium als nu.nl moeten weten.

Debat

Kort na het ‘lekken’ van de notitie werd er een debat aangevraagd in de Tweede Kamer. Dit debat vindt nu al twee dagen achter elkaar plaats. Een debat wat uitmondt in een slachtpartij voor Rutte. Alles en iedereen valt over Rutte. Opvallend genoeg blijft Sigrid Kaag (D66), collega van Ollongren en de verkenner waardoor dit alles is ontstaan, buiten schot. Sterker nog, Kaag zet zelf ook vol de aanval in op Rutte. 

Rutte

Kijkend naar het debat kun je de conclusie trekken dat het voor Rutte onmogelijk wordt om zijn functie voort te zetten. Hij zal naar alle waarschijnlijk ook aftreden of tenminste geen rol als Minister-President meer spelen in het nog te vormen kabinet. Maar waarom nu? Rutte heeft in zijn 10 jaar durende carrière als Minister-President wel voor hetere vuren gestaan zou je zeggen. Zo heb je bijvoorbeeld de Bulgarenfraude, de Teevendeal, Halbe Zijlstra met Putin en de toeslagen affaire die desastreuze gevolgen kende voor zo een 30.000 Nederlandse gezinnen. Maar hoe kan het dat hij al deze politieke schandalen heeft overleefd, maar nu een leugen over de positie van Omtzigt hem de kop gaat kosten? 

Kaag

Vanaf het begin van de verkiezingen (en voor de goed oplettende kijker al langer) werd duidelijk dat Sigrid Kaag het stokje van Rutte moest gaan overnemen. Zij zou als eerste vrouw moeten gaan plaatsnemen op het pluche in het befaamde Torentje. Hier werd dan ook alles aan gedaan. D66 had het grootste campagne budget van alle aan de verkiezingen deelnemende partijen, GroenLinks werd opgeofferd, Kaag kreeg voorrang om aan de tafels aan te schuiven van alle praatprogramma’s (daar werd haar ook geen strobreed in de weg gelegd), alle media schreven louter lovende woorden over haar, de spelregels van de verkiezingen werden tijdens de verkiezingen aangepast en ondanks dat alles wist ze nog niet te winnen. Kortom, er moest een nieuwe manier verzonnen worden. Maar waarom is het zo ontzettend belangrijk dat Kaag wint? 

CV

Kaag houdt er een indrukkend CV op na. Zo was zij ondersecretaris-generaal bij de Verenigde Naties, is ze afgelopen jaren minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zit ze in de raad van toezicht van het World Economic Forum en is ze onderdeel van de Global Preparedness Monitoring Board van de WHO. De laatste adviseert landen wereldwijd wat te doen bij het uitbreken van pandemieën.

Sigrid Kaag met veel invloedrijke Nederlanders op bezoek bij Klaus Schwab (CEO van het WEF)

Plannen

De Agenda 2030 plannen (zie ook een artikel wat ik hier eerder over heb geschreven) moeten middels een Great Reset gehaald gaan worden. Agenda 2030 plannen zijn door de Verenigde Naties verkocht aan 193 landen wereldwijd. The Great Reset is weer een plan uit de koker van het WEF. Rutte heeft een mooie voorzet gedaan, maar het wordt nu toch echt tijd voor de vrouw die jarenlang ervaring heeft opgedaan in de organisaties verantwoordelijk voor deze plannen om het stokje over te nemen.

Conclusie

Ik zeg het vaker, de politiek wekt de illusie dat we wat te kiezen hebben, dat we daadwerkelijk iets in te brengen hebben, maar per saldo zie je dat er achter de schermen plannen worden uitgerold die koste wat het kost gehaald dienen te worden. Om deze doelen te behalen worden de juiste poppetjes naar voren geschoven. Gaandeweg wordt voor zoveel afleiding gezorgd dat we niet eens doorhebben wat er echt staat te gebeuren. Het is zo ontzettend out in the open, het enige wat je hoeft te doen om het te zien is je ogen openen.

Deel dit artikel:

Reacties (2)

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!