The Trueman Show #81 Ancilla van de Leest


14/07/2022

Video stream

Audio stream

Voor deze 81e aflevering zijn we afgereisd naar een bijzondere locatie in het hart van Amsterdam.

We ontmoeten Ancilla van de Leest in Club NL. Club NL is al jaren een vaste waarde voor de kenners van het Amsterdamse uitgaansleven. Een plek waar zowel Ancilla als ik in een ver verleden mee verbonden zijn geweest. Een unieke plek dus om dieper in te gaan op haar expertise op het gebied van privacy en data security.

We kennen Ancilla als ex lijsttrekker van de Piratenpartij, als activiste, internet ondernemer, privacy expert en sinds kort van de docuserie ‘Ze Weten Alles Van Je’. Hierin volgen we haar op haar zoektocht naar haar goede vriend Arjen Kamphuis, Cyberexpert en Ethical Hacker, die in 2018 op mysterieuze wijze verdween in Noorwegen en nooit meer is teruggevonden. Wat denkt zij dat er is gebeurd? En hoe kijkt zij naar de documentaire, die toch wel op een mainstream kanaal wordt uitgezonden?

Ancilla werd al vroeg in haar carrière met haar neus op het belang van goede online privacy gedrukt. Ze werd o.a. ‘ge-out’, waarbij al haar gegevens, door hackers, op openbare websites werden gedeeld. Dit opende haar ogen voor de mogelijke gevaren binnen de wereld van cyber security en kwam zij erachter dat een hoop van onze data wordt doorgesluisd naar partijen waar wij geen toestemming voor hebben gegeven. Ook door onze overheid. In die tijd sprak hier nog niemand over, terwijl er in een rap tempo een monster werd gecreëerd. Ancilla heeft zich vanaf dat moment gespecialiseerd in privacyrechten en maakte zich o.a. hard om het afschaffen van contant geld tegen te gaan.

Naast onderwerpen als massa surveillance, whistle blowers en internetwetgeving, duiken we verder in op haar kijk op de boerenprotesten en hoe zij van ‘Meest Sexy Vegetariër’ van 2008 naar toch weer af en toe vlees eten is bewogen. Het verhaal van Ancilla is inspirerend en zette mij weer extra aan het denken over het deel van mijn leven dat ik online leid. Ergens weet je dat het er slecht voor staat met onze privacy en security, maar hoe kun je hier concreet iets aan doen? Ancilla heeft mij weer iets verder wegwijs gemaakt op dit vlak en ik hoop dat jij dat ook zult zijn.


Reactie

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!