Jorn Luka

Jorn Luka

maart 23, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Verdeel en Heers, eeuwenoud maar oh zo actueel

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam botst het einde van het dagelijkse vasten tijdens de ramadan dit jaar met de avondklok, mocht die medio april nog van kracht zijn. Je kon je klok erop gelijkzetten want nog geen paar uur later kwam Geert Wilders met meerdere uitingen op zijn Twitter om de uitspraak van Aboutaleb te veroordelen. Hij ging verder, want gelijk moest de hele islam het ontgelden. En zo hebben beide heren een perfect schouwspel Verdeel en Heers voorgedragen. Maar hoe zit dit nou precies met dat Verdeel en Heers?

Verdeel en heers of Divide et impera  is een tactiek waarbij de ene concurrent meer rechten krijgt dan de andere concurrent. De ene concurrent wordt onderworpen, terwijl de andere als bondgenoot wordt gehouden. Hierdoor zal er nooit vriendschap ontstaan tussen hen beiden en hoeft de derde partij, diegene die deze tactiek gebruikt, niet te vrezen dat de eerste twee samen tegen hem zullen optreden. Zo stelt Wikipedia. 

Herkomst

De tactiek bestaat al behoorlijk wat jaren. Zo is De frase verdeel en heers – in het Latijn divide et impera – afkomstig uit de Griekse Oudheid. De uitspraak wordt toegeschreven aan Philippus II van Macedonië (382-336 v.Chr.), bekend als de vader van Alexander de Grote. Hij gebruikte verdeel en heers als politieke strategie om de macht te behouden. Hij deed dit door Griekse stadstaten, ofwel poleis, tegen elkaar uit te spelen.

Middeleeuwen

Een ander bekend voorbeeld van de verdeel-en-heers-strategie is het feodalisme tijdens de Middeleeuwen. Door een hiërarchische structuur van leenheren, leenmannen en achterleenmannen bleef het Frankische Rijk bestuurbaar en beheersbaar.

Van alle tijden

Je ziet dus dat de tactiek ontzettend oud is. Maar wie denkt dat deze tactiek enkel werd toegepast jaren geleden kan er niet verder naast zitten. De tactiek werd door alle machtshebbers door de jaren heen altijd al gebruikt. Zo was het na de Tweede Wereldoorlog het Communisme waar ons angst over werd aangepraat, maar nu zie je dat ook gebeuren met thema’s als klimaat, gender, racisme, maar ook Corona en de politiek (links/rechts is hier een perfect voorbeeld van). 

Thema’s

Thema’s die in het leven geroepen zijn om en/of misbruikt worden door verdeeldheid te zaaien. En zoals jullie allemaal kunnen zien erg effectief zijn. We staat bij eerdergenoemde thema’s lijnrecht tegenover elkaar. Een normaal inhoudelijk gesprek is niet mogelijk. Er wordt enorm op de man gespeeld en hierdoor staan we na een gesprek (vooral op social media) verder tegenover elkaar i.p.v. dat we dichter bij elkaar zijn gekomen.

Afleidingsmanoeuvre

Door ons met deze thema’s te voeden en hier een enorme verdeeldheid mee creëren hebben we daadwerkelijk het idee dat we de wereldproblemen aan het oplossen zijn. Per saldo is het niets anders dan een afleidingsmanoeuvre, zodat we het maar niet hebben over de echt belangrijke thema’s, zoals wie er nu echt aan de touwtjes trekt en wat hun plannen zijn. 

Conclusie

Deze tijd is ontzettend moeilijk, maar biedt ook enorm mooie kansen. De bewustwording groeit elke dag en zo gaan steeds meer mensen het bovenstaande spelletje doorzien. We kunnen verbinden met iedereen over de hele wereld, ongeacht afkomst, politieke kleur en ga zo maar door, zo lang we durven te kijken naar wat er momenteel op de wereld echt gebeurt. 

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!