Jorn Luka

Jorn Luka

maart 06, 2021
Deel dit artikel:
Deel dit artikel:

Waar is toch die griep gebleven?

Op 06-03-2021 kopt het Parool: “Coronabeleid gaf griep de nekslag: 0 officiële gevallen”. Wat een positief nieuws zou je denken. Hebben we in ieder geval die vervelende griep kunnen uitroeien. Maar is dit wel echt zo? Want als de maatregelen griep uitroeien, waarom doen ze dat dan niet bij Corona? En hoe zijn die 0 officiële gevallen precies gemeten? 

Voor we beginnen met de cijfers is het handig om eerst te kijken naar wat griep nou precies is. Griep is een besmettelijke ziekte. Je kunt het krijgen door een griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd. Er zijn nog een hoop andere virussen zoals bijvoorbeeld entero, rhino en corona. Deze virussen kunnen ook griepachtige klachten veroorzaken.

Testen

Nu het testen van griep. Normaliter gezien gaan patiënten met griepachtige klachten naar de huisarts. Als de huisarts de diagnose griep stelt wordt de patiënten geadviseerd naar huis te gaan om uit te zieken. In principe testen de huisartsen niet op influenza. Hierdoor heb je kans dat patiënten naar huis gestuurd worden met bijvoorbeeld corona of entero met een griepdiagnose omdat de klachten hetzelfde zijn. Dat is geen probleem, omdat voor de behandeling niets uitmaakt. 

Peilstations

De organisatie Nivel monitort de aanwezigheid van influenza en andere virussen in Nederland. Dit doen zij via peilstations. Dit zijn ruim 40 verschillende huisartspraktijken verspreid over het land. Zij rapporteren wekelijks over het vóórkomen van een aantal ziekten en virussen. Door de spreiding van deze stations door het hele land geven ze een representatief beeld van het vóórkomen van dit soort infecties in Nederland.

Testuitslagen

Op de website van Nivel vind je alle verzamelde gegevens van de peilstations terug in staatjes en grafieken. Bij het lezen van deze cijfers viel ik bijna van mijn stoel. De conclusies die getrokken worden door de media aan de hand van deze cijfers zijn ronduit schokkend en dat is een blamage voor het vak journalistiek. Nivel verwachtte de afgelopen 58 per 100.000 patiënten met griepachtige klachten bij de peilstations. De afgelopen vier weken zijn dat gemiddeld 7 per 100.000 patiënten geweest. Een schamele 12%. Van deze patiënten is er bij gemiddeld 1 patiënt een monster afgenomen. In week 5 en 6 zelfs 0. Bij de afgenomen monsters is inderdaad geen influenza vastgesteld. Logisch dus, want als je niet test, vind je ook niets. 

Verklaring

Na een belletje met huisartsen werd het duidelijk dat nog maar een fractie van de patiënten met griepachtige klachten de huisarts bezoekt in vergelijking met de periode voor maart 2020. Dit zie je ook terug in het lage aantal patiënten bij de peilstations. Dit is heel logisch te verklaren. Zo wordt patiënten met griepachtige klachten verzocht een van de GGD-teststraten te bezoeken om zich te laten testen op covid-19. De klachten zijn namelijk niet van griepklachten te onderscheiden. Eenmaal in de teststraat krijgt men een positieve of negatieve covid-19 uitslag. In beide gevallen wordt men verzocht thuis uit te zieken. Iemand met een negatieve covid-19 uitslag wordt dus vervolgens niet op influenza getest. 

Conclusie

Er is met de beschikbare gegevens op geen enkele wijze de conclusie te trekken dat influenza niet meer onder ons is. Dit simpelweg omdat er niet op getest wordt. Het feit dat de “experts” van de media (welke experts?) stellen dat dit wel zo is en ook nog eens beweren dat het komt door de maatregelen is op geen enkel feit gebaseerd. Daarmee is dit het zoveelste geval van het enorme falen van de media die er werkelijk alles aan doen om het fabeltje dat de “maatregelen” werken in stand te houden. 

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Doneer

Waardeer je wat ik maak? Steun me dan met een financiële bijdrage. Hartelijk dank voor jullie steun. Jullie maken de tours, de podcast en alles wat ik maak mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates waar ik mee bezig ben, wat er allemaal om ons heen gebeurt, nieuws, tips and tricks enzovoorts.

Word onderdeel van de movement!